Jeneratör Kabin Ve Şaseleri

    Jeneratörleri dış ortamdan (yağmur, kar gibi) koruyan ve jeneratörlerin çıkardığı sesleri de dış ortama yayılmasını engelleyen kabinlerdir.
    MALZEMELER
    Günümüzde artık işler çok pratik hal almıştır. Jeneratörün motoru en uygun fiyatlarla özellikle Çin gibi yurt dışından rahatlıkla getirilmektedir. Getirilen bu jeneratörler yer yer alt şaseli gelebildiği gibi, alt şasesiz de gelebilmektedir.
    Bu şekilde şasesiz gelmesinin sebebi lojistik tir. Yani yurt dışından gelen ürünlerde nakliye en önemli maliyet unsurlarından birisidir. Bu unsur düşünülerek şasesiz ve kabinsiz jeneratörler gelmektedir.
    NASIL OLMALIDIR?
    Jeneratörlerde kabin şase üzerine yerleştirilmektedir. Kabin yerleştirilirken veya konumlandırılırken kapılar yakıt dolum, filtre değişim gibi kısımlara rahatça ulaşabilmek için uygun aralıklarda tasarlanmalıdır.
    Kabin üzerinde aynı zamanda taze hava girişi ve sıcak hava atışı içinde uygun perforaj (delik) alanları bırakılmalıdır. Aksi halde jeneratörün hararet yapması kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.
    Jeneratör kabini yapılırken en önemli unsurda dışarıdan gelen yağmur gibi suların içeriye alınmamasıdır. Bunun için kabin izolasyonu başarılı olmalıdır. Yer yer yağmur olukları ve kanalları ile tahliyeler sağlanmalıdır.
    Jeneratör kabini kapıları hem yağmur hemde ses için conta sistem ile korunmalıdır. Bir kilit yardımıyla kapının contaya basması sağlanmalıdır.
    Jeneratörlerin iç ekipmanlarını dış ortamlardan koruyan kabin sistemleridir. Jeneratör sistemleri özellikle hacimli oldukları için yer olarak dış ortamlar tercih edilmektedir. Dışarı yapılan sistemlerde yağmur, kar, fırtına gibi sistemlerden korunmak zorundadır.
    Jeneratör sistemleri komple modüler sistem ünitelerden yapılmaktadır. Bu her bir ünite birbirlerine vidalı veya menteşe kilit sistemiyle birleştirilmektedir.
    Kabinler bazen 5-6 mt mesafeleri bulabilmektedir. Bu mesafelerde mukavemette ön planda tutulmaktadır. Jeneratör kabinlerinde yağmur oluk sistemleri yapılmalıdır. Bu sistem sayesinde kabin iç kısmının suyla teması kesilmelidir.
    Jeneratör kabinlerinin yapılışının en önemli nedenlerinde biri ise jeneratörün çıkarmış olduğu sestir. Kabinin izolasyonu sayesinde bu seviye 60-65 desi seviyelerine düşürülebilmektedir.
    Jeneratör motoru komple kapanacağı için hava girişi ve çıkışı da çok iyi hesaplanmalıdır. Aksi halde jeneratörler hararet yapıp zarar görebilmektedir.
    Hava giriş yerleri dış ortama direk açılabileceği için buralardan ses çıkışı veya dış yağmur girişi de olabilmektedir. Bu durum için özel ses perdeleri ile ses çıkışı kesilmiş olup , özel yağmur kanalları ile de su tahliyesi sağlanmaktadır.
    Rahat bir şekilde taşınabilmesi için mapa yerleri vardır. Bu noktalardan vinç yardımıyla taşınabilmektedir.